Reklama

Lupenka

artur.b (Ne, 28. 6. 2009 - 09:06)

Letos jsem platil 37 euro za noc. Já a žena. Teď v září tam jedu ve čtyřech a cenu mám domluvenu stejnou. Ve vedlejší vesnici s horším přístupem k moři, ale ve větší samotě mi nabízel jeden za 25 euro. To je opravdu závislé na osobních potřebách majitelů a na vybavenosti.

artur.b (Ne, 28. 6. 2009 - 09:06)

Ze zkušenosti, dále od moře = levněji.

artur.b (Ne, 28. 6. 2009 - 09:06)

Jak se znám, já bych se šel poptat na místě. Ti lidé to tam dělají pro sebe, myslím to ubytovávání hostů. Každý zájem vítají. Netřeba studu.

artur.b (Ne, 28. 6. 2009 - 09:06)

Jak jsem řekl, já už nic nesháním, ale kdybych chtěl, tak začnu na www.ubytovanivchorvatsku.cz

Bára (So, 27. 6. 2009 - 12:06)

Myslím tím hlavně dopravu - benzín, poplatky. Kolik vychází ubytování u toho pána za noc? A jak se dá sehnat ubytování u soukromníka - je něco na netu, nějaká agentura nebo nejlépe přímo namístě?
Díky.

Bára (So, 27. 6. 2009 - 12:06)

Arture, na kolik tě tak ten 10-denní pobyt vyjde?

artur.b (So, 27. 6. 2009 - 11:06)

Já jezdím do menšího městečka ( nevím jestli je tak malé, ale na Google Earth se zobrazí ) Rogoznica. Je to na půl cesty mezi Šibenikem a Trogirem. Jede se po magistrále, mine se Primošten. Poznávací znamení : jako v mnoha městech je tam tzv. marina, a ta zdejší se jmenuje Marina Frapa, je to na velké ceduli u silnice, nelze přehlédnout. Když jsem tam se ženou přijel poprvé, potkal jsem na ulici jednoho snědého pána, byl první s kým jsem tam hovořil, a od té doby k němu jezdíme. Má domek, ona je to více vila se třemi volnými apartmány, vlastně čtyřmi, předloni přistavěl. Neni to přímo u moře, ale není to ani daleko. Mohl bych změnit ubytování a bydlet přímo s výhledem na hladinu, ale, neudělal jsem to kdysi, proč to dělat teď, když tam jezdíme jako k "dobrým známým", a to jsou jeho slova, říkám mu Miro. Letos jsem měl malou autonehodu, jednomu chorvatovy spadl z přívěsného vozíku boiler a prorazil mi gumu a zničil ráfek, než jsem se ohlédl ten chorvat ujel ( to ale není typické, spýše si myslel, že se nic nestalo, když jsem popojel dál, kvůli provozu ). Miro vzal ráfek i s gumou a druhý den jej přikulil opravený a vyvážený, tak jsem jej mohl namontovat a jel
jsem na něm i zpět do Česka. Jistě, každý, i tam, může být jiný, ale ti lidé tam ty pronájmy potřebují, takže jak říkají " nemam problema ".

artur.b (So, 27. 6. 2009 - 07:06)

Pokud bych měl na pobyt u Mrtváče, tak bych rozhodně neváhal. Je to zkušenost. A to je k nezaplacení. Pokud se nestane něco vyloženě nešťastného. ( neštěstí, krádež zavazadel, mezinárodní exces ). Stojí to peníze, no a co. Znám lidi co tam jeli individuelně i se zájezdem. Komentovat to však nechci, vše má své pro a proti. Ale co mohu udělat, mohu si představovat. Představuji si, že tam, takových jako já ( lupenkář ), bude víc, to je víc zkušeností, menší ostych, a mám takový pocit, že ten pobyt mi připadá takový odbornější. To jsou asi ty představy. Znovu, pokud jsem si našetřil, zkusil bych to. Jednou už jsem si také připravil prostředky, bylo to v polovině 90-tých let a dělalo to cirka asi 70 000 Kč. Boužel náhoda v podobě autonehody tyto peníze spotřebovala. Podnikal jsem auto jsem potřeboval. Možná že proto jsem se potom orientoval na to Chorvatsko.

artur.b (So, 27. 6. 2009 - 07:06)

Pro Olivera. Mohu doporučit zcela konkrétní adresu, ale zase bych si připadal jako dealer. Z mých předchozích přízpěvků jsou patrny termíny pobytů, a v nich není problém si prostě cokoli vyhlédnout a pak se doptat. Ostych není na místě. Ti lidé jsou opravdu přístupní. Myslím tím samotné soukromníky. Existují i skupinové typy ubytovatelů. Lanterna nebo Neptun. Pod těmi názvy se skrývá, a to na různých místech pod stejným označením, určitý typ, například řadové polohotely s centralní recepcí ( Lanterna) nebo bungalovy s centrální recepcí ( Neptun ). Je jich víc. U moře mají vždy nějaké korzo s větší vybaveností. Stánky. Restaurace. Venkovní sprchy. Půjčovny čehokoli. Ceny jsou tam podobné jako u soukromníků, někdy i nižší, ale nedají se domluvou upravovat. Se soukromníkem může člověk troch diskutovat, musím říci, že jsem skoro vždy uspěl. Člověk nesmí chtít toho druhé sedřít zkůže. Tím myslím, že nás nesmí chtít ubytovatel odrat, což se dá poznat. A já si nemohu myslet, že mne někdo ubytuje zdarma.

dr.Michaels (Pá, 26. 6. 2009 - 10:06)

Zdravim.Tak vas pro zajimavost informuju.Od 16.6.se mazu sadou od dr.Michaelse.Za tech 10 dni mam spotrebovanou celou mast,i kdyz jsem s ni setril tak rychle ubyva.Podle me je mala zamerne,aby si lide dokupovali novou a novou mast.Zada mam porad stejny,na nohou neco zesvetlalo,na brise a hrudniku se to nerozriruje,stejne jako jinde ne.Vsude na diskusich pisou samou spokojenost.Je tu nekdo kdo s tim ma opacnou zkusenost?Vysledky udajne byvaj az tak po 2 mesicich.Bojim se aby po skonceni tehle lecby po prestani mazani,aby vysevy nezacaly znova.

Oliver (Čt, 25. 6. 2009 - 22:06)

No ja by som tiez neveril, ze staci 10dni pri Mrtvom mori, ale videl som osobne vysledky a ako si sam napisal, je to individualne. Prave preto hladam niekoho dalsieho, kto ma s Mrtvym morom skusenosti. Akekolvek. Co sa tyka ceny, viem co to stoji a aj to, ze si to musim zaplatit sam. Mam na to odlozene peniaze, ale stale vaham a hladam ludi so skusenostami, aby som to rozhodovanie mal lahsie. Ale mozno bude nakoniec lepsie za tie peniaze ist na mesiac do Chorvatska a uzit si to tam. Vies doporucit nejake konkretne ubytovanie?

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 12:06)

Nejezdím k moři ukazovat své džínsy Kalvin Klain nebo na diskotéku. Nemám na to peníze a věk. Nejsem samotář. Nebýt samotářem, na to stačí společnost tak více méně pěti lidí, ať již cizích nebo známých. Jeli pobřeží plné kam oko dohlédne, je zcela lhostejné, jde-li o bodré australany, hlučné američany nebo sjednocenou evropskou populaci, není to pohoda. Nic proti nikomu. V našem termínu... jedním slovem...p r á z d n o. Není to pohoda?

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 12:06)

K pohodě jistě přispívá i ta zkušenost, že po příjezdu k vybrané lokalitě není absolutně problém vyhledat ubytování, a to dokonce i bez nějakého turistbira. To platí pro začátečníka. Já jezdím i s přáteli již několik let k jednomu ubytovateli. Je to také výhoda. Za tu dobu si rozumíme. Poskytuje mi věci, které by nezbytně nemusel. Jsou to maličkosti, ale to je právě pohoda. Ochody jsou otevřeny stejně jako v sezónu, ale je vnich prázdno.Tím nemyslím zboží, ale návštěvníky. Prodavači mají více času na ty naše české blekoty. Jestli si večer zajdu na zmrzlinu nebo na to jejich vynikající kafe, tak se mi pravidelně stává, že si ke mně příjde kavárník pokecat.
Není to pohoda? Zmínil jsem kafe a zmrzlinu. To už se týká životosprávy při pobytu. To je silně individuální. Tak až jindy.

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 12:06)

Pohoda. To je také jeden z důležitých aspektů přímořské léčby. K moři jezdím vlastním vozidlem. Ve výše zmíněné termíny je cesta tam i zpět učiněná pohoda. Pouze momenty krátce před a za Vídní. Prostě před většími

městy ( Vídeň,Grác, Maribor a Zagreb ). Nejezdím po dálnici Zágreb Split. Jezdim přez Plitvičky, Gračac, Knín, Drníš a Šibenik. Je to levnější. Místní komunikace jsou skutečně velmi kvalitně zrenovovány, dá se říci, že jsou

ze značné části nové. Jednou jsem se vracel až 2-hého října a na silnici z Knina až na Plitvičky mne dojely pouze 2 , slovy dva automobily. Ne proto, že bych jezdil rychle, ale protože jich v tato období jezdí prostě málo. Dálnice také dosti často trpí dopravnímy tučnicemi. Letos v červnu, po dobu mého pobytu, alespoň dle Hrvatského zpravodajství, byli dvakrát zcela neprůjezdné.

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 11:06)

Moře v Chorvatsku ( dále jen moře, pro jednoduchost ) nemá vlastnosti slaného jezera, ale je čisté. Jezdím do oblasti mezi Zadarem a Trogirem. Asi na půlce této trasy je několik příjemných míst. Tato oblast mi vyhovuje. moře je tam otevřeno. Na obzoru jen plachetnice a sem tam ostrůvek. Jinde jde vždy o užší kanál s výhledem na táhlý hřbet velkého ostrova nebo poloostrova ( Hvar, Brač, Pag nebo Pelješac. ). To mi nehoví a moře mi tam připadá o trošku kalnější, ale to může být jen můj vrtoch. Termíny si vybírám pokud možno na konci května (posledních deset dnů) nebo na konci září (posledních deset dnů). Poslední leta jezdím v oba tyto termíny v roce. Léčím se s lupénkou již skoro 20 let. Za tu dobu jsem si hodně načetl, pozjišťoval, vyzkoušel, zapamatoval jsem si toho ale jen málo. Má léčba je nyní více intuitivní než odborná. Zdá se že odbočuji, avšak souvisí to s termínem pobytu. V uvedeném termínu sluneční záření u moře je "ochuzeno" o některé složky záření, které neprospívá pokožce. ( Více si musíte najít v odborné literatůře. uvedené mám vyzkoušeno prakticky, niko-li teoreticky.). Člověk se sluní nepoužívá 50-tku faktor a maže si jen postižená místa, eventuelně používá některý z jedlých olejů. Palmový (kokosový), slunečnicový, kukuřičný. Není to však podmínkou. Ze zkušenosti nepoužívám zásadně olivový, ani ten vyhlášený Virgin. Ani k potravinovým účelům. Vylisovaná oliva dokáže vysušit pokožku, střeva i španělskou krajinu. Syrová ne. Říkám-li, "maže si postižená místa", platí to pouze pro mne. Každý má již své vyzkoušeno. Já si své masti produkuji sám, to ale jindy. Mořská voda odplavuje z pokožky vše co mne otravuje. Odplavuje, niko-li odlupuje nebo šoupe, to je důležité.

Bára (Čt, 25. 6. 2009 - 08:06)

Arture.b, prosím, poděl se o své zkušenosti s Chorvatskem, mě to hodně zajímá.
Já taky k moři raději podzim, protože voda není ledová jako na jaře a není horko, které mi hrozně vadí, hlavně na kůži, ale i celkově. A lepší ceny, větší klid a absenci spousty malých dětí (nic proti malých dětem, ale když si člověk chce odpočinout, tak řev není ta pravá kulisa) není třeba rozebírat :-)

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 08:06)

Předně je třeba říci, že samotný pobyt u moře by asi k nějaké trochu úspěšné léčbě nestačil. Trpělivost. Pohoda. Životospráva. Trocha léků. Z každého toho hesla a jeho vztahu k lupence, se dá napsat diplomová práce. Jindy.

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 08:06)

Pokud je tedy někdo koho to zajímá, mohu popsat jak to dělám já. Myslím ty pobyty u moře v Chorvatsku.

Je to mnoho slov. Bude to asi rozvláčné a na přeskáčku. Nejsem Twain.

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 07:06)

Moc nevěřím, že pouhých deset dnů u Mrtváče tak radikálně pomůže. Dvacetjedna dnů možná. To je opravdu individuální. Nevím nemám tu zkušenost, nemohu hovořit.

artur.b (Čt, 25. 6. 2009 - 07:06)

Mrtvé moře je pro mne mrtvé. Jako každý lupenkář jsem zvažoval i tuto možnost. Slídil po stránkách

různých spolků. Zjistil jsem, že si to na konec stejně musí všechno zaplatit člověk sám. Jistě sis to taky

zjistil. Rád bych ty chvíle u toho Mrtvého moře trávil s někým blízkým. V mém postavení takovou formu

léčby zaplatit, z toho bych se osypal.

Reklama

Přidat komentář