Když se přetahují kyseliny se zásadami
Existuje celá řada látek, které jsou velmi prospěšné, ale stačí jen trochu přehnat jejich přísun a už mohou působit negativně. A právě lidské tělo dokáže fascinujícím způsobem vyvažovat takto nadbytečný stav. Tento princip pochopitelně platí i u kyselin a zásad.
Co to je acidóza a alkalóza
Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).
Čím acidóza škodí
Na neustálé vyrovnávání acidobazické rovnováhy spotřebovává organizmus mnoho sil (především ledviny a plíce) a ty pak mohou jinde chybět.
Acidóza způsobuje nespa vost, únavu, revmatické záněty kloubů, migrény, obtížně polykáme, pociťujeme pálivý pocit v ústech, dále dochází k osteo poróze a vážným poruchám centrální nervové soustavy. Někdy je acidóza doprovázena extrém ně nízkým krevním tlakem. A to jsme zdaleka všechny potíže nejmenovali.
Co acidózu způsobuje
Příčinou vzniku acidózy jsou vlivy respirační nebo metabolické, tj. zvýšená tvorba kyselin v důsledku hladovění, otrav, cukrovky, zadržení kyselin díky selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Rovnováhu může také narušit psychická zátěž. Významnou příčinou acidózy je pak nesprávná skladba stravy.
Acidózu ovlivňuje strava
Skladbu stravy naštěstí můžeme sami upravovat a pomoci tak našemu tělu. Stravu si rozdělíme na kyselinotvornou a zásadotvornou, jak ukazuje naše tabulka a budeme se snažit vhodně kombinovat jednotlivé potraviny tak, abychom dosáhli rovnováhy.
V praxi to znamená, že většina z nás musí zvýšit podíl zásadotvorné potravy.
Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet
Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin
Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)
Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.
zdroj: jj - Klas Zpravodaj
Komentáře
Co se týče těch migrén - kolikrát si myslíme, že žijeme zdravým stylem života, ale v jídelníčku pak zařazujeme některé potraviny, na které máme intoleranci. Mně tohle třeba vyvádí mléčné produkty. Zrovna včera jsem si dala po dlouhé době sýr (Hermelín) a rozbolela mě hlava.
To jen tak pro příklad. Každopádně přeju Tvé ženě, ať se jí daří dobře i nadále:)
Zajímal by mě názor Granvina, kdyby sem náhodou juknul. Ráda bych věděla, co si o Tepperweinovy směsi myslí. Přeci jen jsem laik a chtěla bych znát názor odborníka na výživu.
Myslím, že s tím supermixem udělám výzkum na celý naší famílii :-))
Ta knížka mě opravdu nadchla!
Ta směs z té drogerie vypadá fakt dobře a cena je hezká. Až pojedu do Brna, tak se na ni podívám. U nás DM není.
Já teda užívám ráno 2 čajové lžičky, tak snad dělám dobře. Zatím se nic moc neděje, ale na to je ještě brzo:-) Krom teda toho, že líp chodím na záchod. Mamka už to začla brát taky, tak jsem fakt zvědavá, jestli ji to pomůže na klouby.
Draslík 17,7 mg, Vápník 10,8 mg, Železo 6,3 mg, Hořčík 5,7 mg, Zinek 4,8 mg, Křemík 1,08 mg, Sodík 0,42 mg, Mangan 0,18 mg, Nikl 0,08 mg, Lithium 0,08 mg, Kobalt 0,03 mg, Chrom 0,03 mg, Bor 0,02 mg, Vanad 0,01 mg, Měď 0,01 mg.
Jedna dávka je 5ml, takže se to dá lehce vypočítat trojčlenkou. Takže dostaneme Draslík 2,95mg, Vápník 1,8mg, atp.
Na trhu
jsou k dostání tři druhy minerálů. Jsou to:
/* minerály anorganické (elementární)/
/* minerály chelatované/
/* minerály koloidní /
Anorganické minerály nejsou v podstatě nic jiného, než rozdrcená skála.
Vstřebatelnost pro tělo je 5 % až 10 % a po 35 roce klesá na 3 % až 5 %.
Vezmeme-li například sloučeninu vápníku a laktózy, pak v 1 000 mg této
látky je 250 mg vápníku a 750 mg laktózy. To znamená, že z jedné takovéto tablety dostaneme do těla při 5 % vstřebatelnosti 12,5 mg vápníku. Chceme-li tedy vstřebat denní dávku 1000 mg vápníku, musíme
zkonzumovat 80 tablet.
Chelatované minerály byly vyvinuty v šedesátých letech v konkurenci při
zásobování farmářů minerály pro dobytek. Tyto minerály znamenaly významné zlepšení vstřebatelnosti a tím i zlepšení zdravotního stavu dobytka s následným zlevněním chovu. Chelatovaný minerál je prvek, na který je navázána aminokyselina, enzym nebo protein. Tím, že minerály
jsou navázány na látku, jež je tělu vlastní, vzrostla vstřebatelnost až
na 40 %.
Koloidní minerály jsou jednotlivé molekuly určité látky rozptýlené ve
vodě. Nejedná se tedy o tablety, ale o tekutinu. Rozptýlené částice mají
záporný elektrický náboj, zatímco střevní stěna má kladný náboj. To vše
má za následek, že tyto minerály jsou vstřebatelné až z 98 %.
Díky, Granvine, za názor.
Ale tak to už je skoro na přednášku:) Každopádně mi můžeš písnout na mail odkud jsi a já ti napíšu až budu někde v blízkosti pořádat přednášku o prevenci a léčbě.
www.salvare.cz
[email protected]
- Odpovědět
Pošli odkaz