
Nesedí vám vegetariánství ani makrobiotická strava ? V knize "Výživa a krevní skupiny" můžete najít zcela nový pohled na správnou výživu. Je zde kladen důraz na to, že každý člověk je jiný a tudíž potřebuje pro svůj organismus něco jiného. Klíčem jsou krevní skupiny. Máme 4 druhy krevních skupin, a tak jsou i 4 individuální diety k uchování zdraví, pro dosažení dlouhověkosti a vaší ideální hmotnosti.
Dieta podle vaší krevní skupiny představuje obnovení vašich přirozených genetických rytmů. Základy diety podle krevních skupin jsou staré mnoho tisíc let. Snad kdybychom se bývali trvale řídili vrozenými instinkty naší biologické přirozenosti, mohl náš současný stav být zcela jiný. Avšak zasáhla lidská rozmanitost a hnací síla civilizace.
Jak víme, většina dávných lidí, pokud ne všichni, byli lovci a sběrači s krevní skupinou 0 a živili se zvířaty, hmyzem, bobulemi, kořínky a listy. Rozmanitost jejich stravy se zvýšila, když se naučili chovat pro svou potřebu zvířata a pěstovat rostliny. Nebyl to ale nezbytně klidný a uspořádaný proces, protože ne každá společnost se lehce adaptovala na tuto změnu. V mnoha dávných společnostech s krevní skupinou 0, jako jsou Indiáni z Missouri Valley, byl přechod z masité stravy na rostlinnou doprovázen změnami ve tvaru lebky a vznikem prvních prohlubenin v zubech. Jejich organismus jednoduše nebyl přizpůsoben na nově zavedené potraviny.
Po dlouhou dobu poskytovala tradiční rostlinná strava dostatek živin, bránila rozvoji podvýživy a vyživovala velké populace. To se však změnilo, protože pokrok v zemědělství a v technologiích týkajících se zpracování potravin začal narušovat nutriční hodnotu potravin a stále více je vzdaloval od jejich přirozeného stavu. Například zpracovávání rýže novou loupací technologií ve dvacátém století způsobilo v Asii pohromu v podobě beri-beri, což je onemocnění z nedostatku thiaminu, které vedlo k úmrtí milionů lidí.
Současnějším příkladem je přechod z kojení na umělou výživu v rozvojových zemích třetího světa. Tento přechod na silně upravovanou kojeneckou výživu je zodpovědný za velkou část podvýživy, průjmů a snížení přirozených imunitních faktorů, které dítě získává z mateřského mléka.
V současnosti je všeobecně uznáváno, že výživa, čili potrava, kterou jíme, má přímý vliv na náš zdravotní stav a celkový pocit zdraví ("well-beeing"). Ale matoucí a často protichůdné informace o výživě vedly k vytvoření virtuálního minového pole pro konzumenty, kteří jsou si vědomi důležitosti svého zdraví.
Jak si máme vybrat vhodná doporučení, kterými se budeme řídit, a jak zjistit, která dieta je ta pravá? Pravdou je, že si nemůžeme vybrat správnou stravu o nic víc, než svou barvu vlasů nebo pohlaví. Ta už pro nás byla vybrána před mnoha tisíci lety.
Věřím, že mnoho matoucích doporučení je výsledkem přezíravého předpokladu, že jedna dieta se hodí pro všechny. Ačkoliv jsme na vlastní oči viděli, že určití lidé velmi dobře reagují na určitou dietu, zatímco jiní ne, nikdy jsme se nerozhodli (ve vědě nebo výživě) studovat specializované vlastnosti populace nebo jednotlivců, které by mohly vysvětlit různorodost odpovědí na každou dietu. Byli jsme tolik zaneprázdněni sledováním vlastností potravin, že jsme nezjišťovali vlastnosti lidí.
Dieta podle krevních skupin funguje, protože můžete následovat jasný, logický, vědecky prozkoumaný a jednou daný dietní základ, který je založen na vašem buněčném profilu.
Každá z diet podle krevních skupin zahrnuje šestnáct skupin potravin:
- Maso a drůbež
- Mořské produkty
- Mléčné výrobky a vejce
- Oleje a tuky
- Ořechy a semínka
- Fazole a ostatní luštěniny a Cereálie
- Chléb a pečivo
- Obilná zrna a těstoviny
- Zelenina
- Ovoce
- Šťávy a tekutiny
- Koření
- Chuťové přísady
- Bylinné čaje
- Různé nápoje
V každé této skupině jsou potraviny rozděleny do třech kategorií: VELMI PROSPĚŠNÉ, NEUTRÁLNÍ A ZAKÁZANÉ. Uvažujte o jednotlivých kategoriích tímto způsobem:
- VYSOCE PROSPĚŠNÉ jsou potraviny, které působí jako LÉKY.
- NEUTRÁLNÍ jsou potraviny, které účinkují jen jako POTRAVINY.
- ZAKÁZANÉ jsou potraviny, které působí jako JEDY.
V každé dietě je široká škála potravin, takže se nemusíte bát žádných omezení. Je-li to možné, upřednostňujte vysoce prospěšné potraviny před neutrálními, ale na druhé straně se nebojte radovat z neutrálních potravin, které vám vyhovují. Neuškodí vám z hlediska lektinů a obsahují živiny, které jsou důležité pro vyváženou stravu.
Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney
Komentáře (24)
- odpovědět
Kvě 18, 2004- odpovědět
Feb 25, 2004- odpovědět
Led 09, 2003- odpovědět
Lis 02, 2002- odpovědět
Zář 02, 2002- odpovědět
Črv 03, 2002- odpovědět
Črv 02, 2004- odpovědět
Říj 31, 2004- odpovědět
Pro 22, 2004- odpovědět
Feb 03, 2005- odpovědět
Lis 28, 2006- odpovědět
Led 09, 2007- odpovědět
Dub 11, 2007- odpovědět
Dub 13, 2007- odpovědět
Čer 04, 2007- odpovědět
Črv 26, 2007- odpovědět
Črv 27, 2007- odpovědět
Črv 27, 2007- odpovědět
Srp 17, 2007- odpovědět
Zář 25, 2007- odpovědět
Čer 26, 2012- odpovědět
Čer 20, 2013- odpovědět
Led 30, 2016- odpovědět
Led 30, 2016Přidat komentář