Škrob v obilovinách neprospívá zdraví
Obilí je skutečně určené pro ptáky, protože mají vole, v němž nechávají zrna nabobtnat čtyři až sedm hodin a ta se pak štěpí pomocí speciálního enzymu.
Ale my lidé nemáme k dispozici takové nabobtnávací zařízení a slinná žláza vylučuje tento enzym, ale jen v malém množství. Otevřeně řečeno: všechny výrobky z obilnin, které pořádně nerozkoušete a neprosytíte slinami, nemůžete strávit.
Doktor Bircher-Benner to věděl. Proto nevynalezl müsli z pšenice, nýbrž z ovsa, protože se z něj lisují vločky, které mají větší plochu, a enzym tedy na ně lépe působí.
V dobách minulých, kdy lidé ještě měli čas na vaření, se na to bral ohled. Tak vznikaly recepty jako např. polévka z ječmene z Graubünden nebo anglická porridge.
Dnešní obilné výrobky - bílý chléb či těstoviny-, jsou problematické z několika důvodů:
- zahušťují krev;
- podporují tvorbu bílých krvinek, člověk je bledý a jakoby "bezkrevný"
- poškozují střevní klky, které se zmenšují;
- kvasí a dělají z nás "alkoholiky"
- způsobují alergie; asi ve 30 % se považují za příčinu všech známých alergií
- způsobují koliky u dětí, kromě toho zubní kaz, nachlazení, artritidu, rakovinu, překyselení, nadýmání, suchou pokožku, cysty. Oslabují irnun systém a vyvolávají zelený zákal.
- Obilné výrobky nemají skoro žádnou vlastní chut. Těstoviny se proto musí dochucovat rajskou omáčkou, bazalkovou pastou a vším možným. Chlebové těsto se musí solit, protože by jinak bylo fádní a nechutné.
Dr. de Evans píše ve své knize Jak prodloužit život: ObiIí je strava nejhůř přizpůsobená potřebám člověka. Převážně bývá příčinou předčasné smrti. Toto tvrzení dokazují výsledky pitev. U těch, kdo jedli obilné výrobky, našel pravidehié ztvrdlé černé shluky. Nicméně varuje i vegetariány, kteří nahrazu maso cereáliemi - je to jako z bláta do louže.
Negativní následky spotřeby obilných výrobků ze odbourat dvěma způsoby:
1. Připravujte obilí tak, dby se stalo lépe stravitelným
- Dělejte to jako Bircher-Benner: vezměte oves a namočte ho na celou noc, než ho budete jíst.
- Dělejte to jako Angličané: ovesnou kaši vařte několik hodin.
- Dělejte to jako Švýcaři z Graubünden; vařte ječmen několik hodin.
- Když chleba, tak jako celozrnný toast. Toastování chléb částečně zbaví lepku.
- Dělejte to jako Hildegarda z Bingen: pšenici nahraďte špaldou.
- Každopádně se vvhněte výrobkům z pšeničné mouky.
2. Buďte důslední a nahraďte všechny druhy obilí
Vezměte proso místo pšenice, žita, ovsa, špaldy. Proso, jako jediný druh obilí, neobsahuje žádný lepek. Národy severní Afriky, živící se prakticky výhradně prosem, netrpí nemocemi, které jsou pro nás tak typické.
Proso najdete na trhu jako zrno, vločky, mouka atd.
Z prosa můžete uvařit stejná jídla jako z jiných těstovin, po boloňskou či s bazalkovou omáčkou atd. Kromě toho sez něj dá připravit skvělý kuskus.
Nahraďte obilné výrobky pohankou. Řadí se sice k druhům obilí, protože se stejně zpracovavá, ale je to rostlina z čeledi rdesnovitých, takže neobsahuje žádný gluten. Z pohanky připravíte báječná těsta, kaše, chléb, omáčky atd. Nahraďte obilné výrobky moučnými semeny z And (kvinoa), která se dají velmi rychte připravit.
Používejte v kuchyni víc kukuřice, skvěle chutná i kukuřičný chléb.
Chceme-li věřit statistikám, intenzivně se v posledních letech zvýšit výskyt nachlazení a rýmy, do značné části způsobené konzumací obilí a obilných výrobků.
Zdroj:Arnold H. Lanz - Pět Tibeťanů, nakladatelství Pragma
Komentáře
nemohu sledovat všechno.....nicméně jsem si všiml na popud jednoho známého daného článku. No, víte, ono je trochu jinak, on ani tak nevadí ten škrob jako především lepek, plísně, rtuť, kadmium.....
Také jsem si všiml diskuse o celiakii. někdy je to legrační, fakt. Nikdo z vás totiž "netrpí bezlepkovou dietou" nýbrž celiakií. Je to rpoblém, který postihuje rostoucí počet lidí - jednou z příčin je předčasné použití obilnin, tedy hlavně pšenice, již u kojenců. Možná vás bude zajímat, že píšu nejnovější knížku, která se bude jmenovat "Tak co mám jíst" a vydá ji nakl.Grada Praha, měla by vyjít někdy v květnu příštího roku. POkusím se tam rozebrat i problémy, kterí se na těchto stránkách přetřásají včetně celiakie. Mám pár takových klientů a sám mám poroblém, i když to není typická celiakie, ale nesnášenlivost lepku a kvasnic. Tento "syndrom" má neskutečně mnoho lidí. Pro toho, kdo má výraznou nadváhu je například naprosto jednoduchým postupem přestat konzumvoat většinu obilnin s výjimkou prosa, pohanky, kukuřice, rýže a trochy ovsa. Na druhé straně, je dobře, že takovéto stránky fungují, i když někdy to trochu ujede....
Držte se a buďte zdraví
váš Petr Fořt
A co geneticky upravená rostlina?
- Odpovědět
Pošli odkaz