Reklama

maniodepresivita

pro Martina (Po, 14. 4. 2008 - 11:04)

uz jsem to opravdu psala, ze manzel neni ochotny jit k lekari. Nejdriv byl ochotny se se mnou o tom bavit, ale ona mu druhy den rekla, ze jsem blazen, a od te doby neni uz vubec ochotny se o tom bavit! Mysli si, ze jsem si to vymyslela, abych sama sobe vysvetlila jeho rozhodnuti zit s nekym jinym. Ackoliv v manii mi rikal, ze mel deprese a chtel si sahnout na zivot, tak ted vsechno popira a neni schopny rozpoznat, ze jeho smutna a abnormalne vesela nalada je extremni. Tim, ze ona ho pred tim vubec neznala a jeho manii si vysvetlila jeho zamilovanosti, tak moje snaha prichazi vnivec. A letos kupodivu neprisla klas. deprese, ale zrejme pouze subdeprese. Narozdil od jinych let neodmital komunikovat po tel., ale byl pouze malomluvny, smutny, strhany a unaveny, ale i spavy. Proste dokud se neco nestane, tak se lecit nepujde... P.

Martin (Po, 14. 4. 2008 - 10:04)

P.: Hmm, to asi ne - a mimochodem, on se manžel vůbec neléčí? Určitě už jsi to psala, ale teď si to nějak nepamatuji.
Manžel má BAP:
a) dle tvého úsudku vzhledem k příznakům a dědičné dispozici nebo
b) dle vyšetření u psychiatra?
Pokud to nemá oficiálně, proč nejde k lékaři?
A pokud to má v papírech od psychiatra, tak proč nebere léky?
Uznávám, že v hypománii nebo v depresi s ním nebude lehké jednání, ale někdy přeci musí být v remisi.

pro Martina (Po, 14. 4. 2008 - 10:04)

O tom projektu vim. Chtela jsem deti prihlasit... Ale tim, ze manzel neni diagnostikovany, tak asi nemam sanci... P.

Martin (Po, 14. 4. 2008 - 08:04)

Pěkný začátek nového týdne :-). Dnes jedu s dcerkou do Prahy na vyšetření. Jedná se o projekt PCP, který se provádí u dětí starších 15 let, jejichž některý z rodičů má BAP. Nejdříve má být diagnostický pohovor a následně vyšetření na MR. Předpokládám, že dcerka je v pořádku, i když po mně rozhodně zdědila značnou část genů. Magnetická rezonance slouží pro výzkumný projekt PCP ohledně včasné diagnostiky BAP.
Takže hurá do hlavního města!

pro Any (Po, 14. 4. 2008 - 06:04)

Nase deti taky visely na tatinkovi, ale v manii pro nej prestaly existovat, videl jenom sebe! Byl to pro ne vylozene sok. Diky tomu, ze BAP jsem znala od tchyne, tak mi po 3 mesicich doslo, ktera bije, ale manzelovi to porad nedochazi, i kdyz uz jsme o BAP spolu mluvili. Co by delal, kdyby to mel... Snazila jsem se mu nejake veci vysvetlit (piti alkoholu atd.), ale druhy den mi jeho milenka vzkazala, ze blazen jsem ja... Mohu se zeptat kolik let je manzelovi?
Tak schizoafektivni porucha... Tak to by nam opravdu chybelo ke stesti! :( P.

Any (Ne, 13. 4. 2008 - 22:04)

Taky už mám nakročeno k rozvodu, přestože manžela pořád mám ráda, jak jsem už psala. Už kvůli dětem o tom přemýšlím, asi bude lepší, když budeme mít každý svůj život a odstup od sebe. Váhala jsem, protože oba kluci jsou hodně citliví a byli dost vázaní na tatínka. Ale už delší dobu je moc nevnímá a když vidím, jak je to zraňuje, tak se misky vah převažují na druhou stranu..
Jestli se nám podaří zachovat si aspoň trochu slušný vztah, bude to výhra (opět zřejmě idealistka, ale přála bych si to).
Taky mám v sobě spoustu hořkosti a zklamání, po tom, co jsem zjistila, že má tu milenku. To považuju za nejtěžší, pokud by se to snad rozhodl někdo zkusit překonat. Nějak mi na to chybí velkorysost.

Any (Ne, 13. 4. 2008 - 21:04)

Pro Martina: Díky za upřesnění vztahu mezi BAP a schizofrenií. Psychiatr se skutečně nemýlil, aspoň doufám... První manželova ataka byla skutečně schizofrenní, příznaky byly přímo ukázkové: bludy, halucinace, nedůvěřivost - strach z lidí (pocit, že se proti němu spikli), zaujetí duchovnem atd...
Po zaléčení bylo období asi 3 let relativně v pohodě, spíš se sklonem k depresím, což prý bývá - omlouvám se, nejsem odborník v terminologii, tak to popíšu spíše laicky.
Při druhé atace to bylo jinak, diagnóza zněla přesně schizoafektivní porucha - jak zmínil Martin. Nicméně převládaly manické projevy a teď je to stejné. Vím, že úspěch jeho návratu do rodinného života stojí a padá s léčením, ale to by musel chtít.

Janka (Ne, 13. 4. 2008 - 21:04)

Zachrání snad jenom kvalitní psychiatrie! Ale težko asi čekat jenom pasivně záchranu, myslím, že léčit se musí chtít i sám postižený.Falešné nadějě,že zachránit může najednou nějaká dobrá duše typu
" všechápavá , normální a ujžasná žena " je nejspíš lichá. Svatá trpělivost, léta utrpení, modlení a doufání dovedly postiženého muže jenom k prohloubení problémů - nevěr, sebeklamů, megalomanských projektů, chronických lží, nakonec i agresí,a všemi následkami s tim spojenými. Totální rozpad rodiny, podnikání, úmrtí dítěte, zničení zdraví ženy.
Jediné, co doporučuji: léčit!

Básník Bipolárn (Ne, 13. 4. 2008 - 20:04)

Ach Bože pomoz mi!

Chořím zlou nemocí,
není mi pomoci,
mám ztrátu emocí
ve světě lhaní!

Ach,Bože,pomoz mi,
nic se mi nevrací
na slova napsaná,
na slůvka šeptaná,
nejím a nepiju,
mám špatné spaní.

Padám prázdným
tichem a ten,
kdo mne shodil,
směje se zlým,
podlým smíchem!
Padám a oči mám
plné prachu.
Křičím a duše je
plná strachu.

Prudce padám a
tříštím se o skály.
Chytám se skal
zkrvavenou dlaní.
Zůstává po mě
jen otisk krvavý.
Najde se někdo,
kdo mne zachrání?

Martin (Ne, 13. 4. 2008 - 19:04)

Vítám Any v klubu. Pravda, opět je to žena, která má za muže bipolárníka - to je tady nějaká epidemie :-). Stejně jako P. konstatuji, že pokud fázuje (tedy se asi příliš neléčí), tak je to dost beznadějné.
Pro P.:
1) Mezi hypománií a mánií je rozdíl v intenzitě a typech projevů. Dá se říci, že hypománii vnímají pacienti i jejich okolí převážně kladně. Člověk je veselý, euforický, společenský, plný energie a nadšení. Přitom je ale stále na zemi a uvědomuje si dosah svého jednání. Svému okolí neškodí.
V mánii se kontakt s realitou pomalu ztrácí. Člověk nesmyslně utrácí, může být agresivní, navazuje krátkodobé vztahy, může mít megalomanské nebo mesiášské bludy nebo jiné halucinace.
2) Spojitost mezi schizofrenii a BAP tady už jednou zazněla. Ostatně, výraznější deprese nebo mánie mohou být psychotické, tj. s halucinacemi, bludy a pod. Také existuje tzv. schizoafektivní porucha, ve které se mísí příznaky obou onemocnění. Na obě onemocnění se často používají stejné léky...

pro Any (Ne, 13. 4. 2008 - 15:04)

Vitej do "klubu"! Jsme na tom podobne, ale ja uz se rozhodla k rozvodu (skoro po roce od 1. manie a milenky). Muj manzel se mnou uz zit nechce, ale porad spolu bydlime, takze nejake ohledy z jeho stany uz jsou pryc... Presne, ona ho bere jako "zdraveho a uzasneho". Co dodat? Pokud se nezacne lecit, tak ho nezastavis! P.
pro Martina: Jak je mozne, ze se psychiatr utne a diagnostikuje schizofrenii?

Any (Ne, 13. 4. 2008 - 14:04)

Zdravím všechny. Taky vím, o čem je tady řeč, z vlastní zkušenosti. Můj muž se léčí už více než 6 let s psychickými problémy, které začaly jako schizofrenní a přerodily se do BAP. Dvakrát byl v léčebně. Máme spolu 2 syny. Miluju ho, ale v důsledku jeho znovu se objevivších manických projevů dostal náš vztah citelnou ránu. Je náladový, pije, kouří, utrácí peníze, téměř denně sedí v hospodě, našel si "milenku", která mu vyhovuje, protože ho prý bere jako "zdravého". Na mě zbadou jen lži výmluvy a večery v osamění a strachu, co kde vyvede, jestli si něco neudělá. Přemýšlím o tom, jestli se dá udržet našem manželství i v takové situaci, jestli je naděje, že když se začne léčit, vrátí se ke mně a k rodině. Tvrdí, že mě má rád a že nechce, abych od něj odešla, ale není schopen pro náš vztah nic udělat.
Jsem idealista, to vím, ale je možný zázrak i s touhle nemocí?

Návštěvník (So, 12. 4. 2008 - 21:04)

Jezis, ja neumim cesky... takze oprava:protelefonovanych (puvodne jsem chtela napsat provolanych a tohle z toho vzniklo). :)) P.

pro Martina (So, 12. 4. 2008 - 13:04)

Jaky je podle tebe rozdil mezi hypomanii a manii? Co je podle tebe utraceni penez? Muj manzel napr. nevzal veskere uspory a neutratil je hned, ale pomalu (ale jiste) utracel za veci ve slevach, za znackove zbozi (byt mu driv stacily napr. dziny z trznice), az se tomu uctu podival na kontokorentni dno! Potom to zacal resit pujckama od kamaradu... V depresi to vsechno dohnal, ale zacala opet hypomanie... Jo, a to nemluvim o protelofanych 6 tis. P.

Martin (So, 12. 4. 2008 - 11:04)

P.: Peníze neutrácím. Já nejsem naštěstí typ I, ale II. Tedy deprese a hypománie. A v hypománii je ještě člověk pod kontrolou.
Dcerku je potřeba lehce sledovat a pokud by se u ní vyskytly potíže s náladou, tak začít léčit. Pokud se nenechá BAP rozjet, tak se nechá velmi dobře udržovat pod kontrolou. Takže klid a pěkně na vysokou školu :-)

pro Alenu (Pá, 11. 4. 2008 - 19:04)

Taky jsem si precetla, ze pokud je u nemocneho vice jak jedna manicka faze jde o BAP typ I. Mam takovy pocit, ze tvuj pritel a muj manzel budou mit asi stejny cyklus. Manie:cervenec, srpen, zari a deprese:leden, unor, brezen, duben. Btw. muzu se zeptat, jake narodnosti je tvuj pritel? To vis, zenska zvedavost ;))) P.

pro Martina (Pá, 11. 4. 2008 - 19:04)

Tak jsem prave docetla knihu J. Praska o BAP... Pro nemocneho s BAP asi bude pekna, pro partnera nemocneho asi uz mene. Jeste si musim setridit v hlave nektere myslenky.
Asi nejvic me dostaly vety o tom, ze mas byt k nemocnemu tolerantni, ohleduplny a nevnucovat, nehadat se, atd., ale nedopustit u sebe "syndrom vyhoreni". Ale jak zajistit, aby manicky nemocny byl ohleduplny, tolerantni atd. k okoli, tam jaksi uz neni...chjo
Taky me pobavilo, ze je dobre se dohodnout, ze v manii ti nemocny da do uschovy plateb. karty, aby nemohl utracet. Ty to tak delas??? Nebo mate pouze jednu kartu, a tim je to vyresene?
Jedine, co mi opravdu udelalo radost, byla ta studie o tech jednovajecnych dvojcatech. Protoze maji absolutne stejnou genovou vybavu a presto, kdyz onemocni BAP jedno z nich, tak u druheho je "pouze" 70% procentni moznost, ze to bude mit taky a nikoliv 100%. To mi dava lepsi pocit do budoucna ohledne nasich deti (uz jsem tady psala, ze manzel je v podstate 3. generace s BAP u nich v rodine). Uz jsem byla tak daleko v uvahach, jestli u moji dcery ma smysl v budoucnu studovat VS. Ona ma vsechny predpoklady pro studium, ale taky ma veskerou genetickou vybavu tatinka a ja se zacala obavat, jestli to pro ni nebude novy stresor (jak jsem se prave docetla :))
No, to jsem zase povolila uzdu svym myslenkam, no nazdar... Ocekavam, ze mi zase nekdo napise, jak jsem strasna :)) P.

Alena (Pá, 11. 4. 2008 - 18:04)

P: Diky moc! Dobre stranky. Taky pilne studuju :)
Taky by mne zajimalo, jaky typ BAP ma ten muj - pripada mi, ze ma nekolika mesicni obdobi deprese (spis v zime) a pak nekolik mesicu manie (to v lete)- podle toho jak mi to rikal, ale ze se u neho nalada meni i behem techto obdobi - kolisani mezi depresi a manii, a to i v intervalech nekolika dnu! A obdobi, kdy je normalni uz pry skoro vubec nema - jak se tohle bude stabilizovat... no, jsem zvedava co rekne psychiatr.

pro Alenu (Pá, 11. 4. 2008 - 09:04)

Tak jsem nasla stranky, kde se dozvis neco o chovani k nemocnemu BAP... P.

http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/maniodepreseOLD_novejsi/6_zapojeni.html

pro Martina (Čt, 10. 4. 2008 - 12:04)

No, tohle fazovani je docela problem i pro partnera, protoze "chcanechca" v podstate fazuje i s partnerem :( Protoze, kdyz ma manzel manii, tak ja blaznim z neho a kdyz ma deprese, tak ja mam klid. HRUZA!!! P.

Reklama

Přidat komentář