Živočišná strava podporuje vznik zánětů při revmatismu
Pří revmatickém onemocnění je doporučeno, aby denní dávka arachidonových kyselin činila 50 mg. Této hodnoty lze velmi lehce dosáhnout vegetariánskou stravou. Pokud jste však milovníci masa a nechcete se této potraviny vzdát, doporučujeme, abyste si do svého jídelníčku zařadili několik bezmasých dnů. Pokud budete konzumovat maso, zvolte maso hovězí nebo telecí z důvodu jeho nižšího obsahu arachidonových kyselin, ale opět v malých porcích. Totéž platí o vejcích, která zařaďte jen příležitostně.
Protože arachidonové kyseliny jsou mastné kyseliny, nízkotučné mléčné výrobky obsahuji jejich snížené množství. 1,5% mléko vykazuje například jen polovinu množství arachidonových kyselin ve srovnáni s 3,5% mlékem. Je proto doporučeno, abyste v případě mléčných výrobků, jako je podmáslí, jogurt a tvaroh, konzumovali vždy jejich nízkotučné varianty. Totéž platí o sýrech. Do svého jídelníčku raději zařadte sýr se 40% obsahem tuku a snažte se, podle možností, nekonzumovat sýry 50 nebo 60%; pokud je přesto zařadíte, pak jen v malém množství. Je důležité nezapomenout, že když si v jednom dni nabídnete bohatší sýrové pokrmy, nemůžete současně konzumovat větši porci masa. Potraviny, které obsahují arachidonové kyseliny, si rozdělte na různé dny a nekonzumujte větši množství.
"Protihráči" arachidonových kyselin
Četné výzkumy a studie ukázaly, že tzv. omega-3-mastné kyseliny tlumí tvorbu tkáňových hormonů z arachidonových kyselin a tím pomáhají omezit zánětlivé procesy v lidském organismu. Je velmi vhodné, abyste do vaší stravy zařadili produkty s obsahem omega-3-mastných kyselin, jako například olej z pšeničných klíčků nebo řepkový olej. Olej z pšeničných klíčků je vhodný jen do salátů, protože není tepelně stabilní. Při vyšších teplotách byste měli použít řepkový olej. Lněný olej je obzvláště bohatý na kyseliny linolenové (omega-3-mastná kyselina). Starým a velmi osvědčeným léčivým prostředkem, používaným ve východním Německu, je chléb ve lněném oleji: Trochu lněného oleje nalijte na talíř, položte plátek (celozrnného) chleba, nechejte nasáknout a konzumujte.
Ryby obsahuji arachidonové kyseliny stejně jako jiné maso. Mořské ryby mají však jednu přednost, neboť zároveň obsahuji i omega-3-mastné kyseliny a z toho hlediska jsou doporučeny ke konzumaci. Doporučená týdenní porce rybích pokrmů by neměla přesáhnout 120-150 g.
Zdroj: Karin a Roland Posssin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
- Odpovědět
Pošli odkaz